Wednesday, April 28, 2010

Ayam Rebus

gambar tak sempat amik smalam..
perut kelaparan.. sampai umah terus makan...
gpun smalam tak bape menarik presentation dia sebab daun bawang kehabisan..

takpe.. mari kita meresepi disertakan gambar ehsan dari gugel...

AYAM REBUSH...

seekor ayam dipotong dua..
belah camni tau...

belah 2 saje.. takyah chop2 lagi...
halia agak lah..


daun bawang utk hiasan


kobis panjang - untuk sup sayur..

pastu carrot juge...

bawang putih - di cincang..


bahan - bahan perasa :
kicap tamin masin
sos tiram


Cara Memasak:

didihkan air seperiuk... letak skali halia yang dipotong2...

bila air dah mendidih, masukkan ayam yang dah dibelah dua...
tengok jam.. agak2 20 minit...

bila dah lepas 20 minit.. cek ayam dah masak tak..
ade org tak suke kalo ayam tu still merah2.. so masak la lama sket...
tapi kalo lama sangat, nanti dia kering. tak sedap...

lepas da agak2 masak, angkat ayam dan sejuk kan biar suam2..
senang nak chop2 satgi...

sup yang tinggal tu masukkan carrot, ape2 lagi la korang nak letak.. fish ball leh, ciken ball leh, kobis panjang leh, lobak putih leh.. kira sup tu utk dijadikan sup sayur...

TAPI... before masukkan segala sayuran, amik dalam sesenduk sup tu letak asing...
pastu letak la garam dan sayur2 diatas...

satel sup sayur...

bawang putih tu kan dah cincang... pastu goreng sampai kekuningan... angkat..
ngan minyak2 dia skali k.. jadilah myk bawang putih...
kalo malas, minyak bijan pun ok...

ayam tadi...

chop2 ikut suke ati korang...
susun cantik2 dalam pinggan...

pastu letak sos tiram atas ayam tu..
kicap tadi...

ha lepas dah letak kicap bagai...
letak minyak bawang putih tu serta ngan bawang putihnya skali
reminder.. jangan letak byk sangat myk bawang putih tu.. agak2 je k...
macam gambar kat bawah ni.. terlampau byk.. tapi ok la sebab nama pun ayam rebus siram myk...
ayam rebush aku tak siram minyak ye.. hehehe


then curah sup yang asingkan tadi tu.. jgn byk sangat lah.. sebab lauk ni takde la berkuah sangat... biar kicap tu pekat2..
kira bajet dalam setengah senduk pun ckup dah kot... kekadang aku tak masukkan dah pun sup..
kan masa angkat ayam tu, ade gak air2 dia kan akan jatuh kat dalam mangkuk ayam tu.. so guna air tu je pun dah ok... paham ke??

lepas tu leh la tabur daun bawang yang dah di potong... jgn potong halus2 macam nak makan mihun sup tu..
potong agak2 satu ruas jari tu.. kan kat jari ade 3 ruas kan... ah paham2 la ye... dalam 1 inci kot...

pastu nak lagi best, tabur cili api hiris skali ngan cili merah.. baru kaler2...

so dah siap sup sayur, dan ayam rebus....
makan bersama cili kicap....

ha nak resepi cili kicap gak??
adeh..

hiris cili padi halus2...
cili merah sket...
bawang besar hiris2 gak..
perah limau nipis...
pastu letak kicap manis....
kalo ade tomato tambah skali.. potong dadu k...

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sedapnyeeeee


see kira dalam about 30minit, dapat 2 lauk skali gus...

sekian.. sila cuba ye..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...