mari kita wat entry resepi ya...
ade 3 jenis resepi utk dikongsi...
kita wat satu satu ya...
first ikan siakap masak stim limau...
bahan bahan
ikan siakap la opkos kan.. kalo nak tukar pun ok je..
cendawan butang potong empat..
bawang besar, bawang putih, cili merah, cili api, dicincang dadu
limau nipis diperah dan diambil airnya
sos tiram
halia dihiris hiris
garam secukup rasa..
hiasan
daun bawang
cili merah hiris2..
limau nipis hiris
cara wat
ok simple as abc...
memula basuh ikan tu la kan
pastu letak la dalam pelengat...
jgn letak air ok...
hirisan halia tu korang letak la kat atas ikan, dalam ikan, tepi ikan...
pastu kukus....
sambil tu panaskan koli..
aku tak guna myk langsung ye...
masukkan air agak2 dengan kuah yg korang nak...
oh oh perlu diingatkan, ikan kukus tu sendiri akan kuar kan air sket..
so jgn la byk sangat airnya ya
pastu masukkan bawang cincang...
agak mendidih, masukkan cili cincang pula...
masukkan air perahan limau tadi.. buang biji hokke...
masukkan sos tiram sket...
kacau rata...
masukkan garam...
try rasa tgk...
rasa mesti masam lebih dari masin or manis...
gula ikut keperluan... ada tak suke bergula, so takyah letak...
tapi kalo nak kasik balance rasa masakan, letak sket gula...
then masukkan cendawan butang ye...
kacau2 lagi...
ikan tu plak dah 80% masak...
curah kuah tadi atas ikan tu...
kukus sampai 100% masak....
dah siap....
bila nak hidang, baru tabur yang barangan hiasan tadi ok...
kalo letak awal2, takut nanti limau sebabkan rasa pahit...
sekian resepi aku reka sendiri hasil p makan kat selayang ari tu...
semua kata sedap.. hehehehe
oh oh.. boleh juga tambah cendawan tiram... ikut kesesuaian korang la
ade 3 jenis resepi utk dikongsi...
kita wat satu satu ya...
first ikan siakap masak stim limau...
bahan bahan
ikan siakap la opkos kan.. kalo nak tukar pun ok je..
cendawan butang potong empat..
bawang besar, bawang putih, cili merah, cili api, dicincang dadu
limau nipis diperah dan diambil airnya
sos tiram
halia dihiris hiris
garam secukup rasa..
hiasan
daun bawang
cili merah hiris2..
limau nipis hiris
cara wat
ok simple as abc...
memula basuh ikan tu la kan
pastu letak la dalam pelengat...
jgn letak air ok...
hirisan halia tu korang letak la kat atas ikan, dalam ikan, tepi ikan...
pastu kukus....
sambil tu panaskan koli..
aku tak guna myk langsung ye...
masukkan air agak2 dengan kuah yg korang nak...
oh oh perlu diingatkan, ikan kukus tu sendiri akan kuar kan air sket..
so jgn la byk sangat airnya ya
pastu masukkan bawang cincang...
agak mendidih, masukkan cili cincang pula...
masukkan air perahan limau tadi.. buang biji hokke...
masukkan sos tiram sket...
kacau rata...
masukkan garam...
try rasa tgk...
rasa mesti masam lebih dari masin or manis...
gula ikut keperluan... ada tak suke bergula, so takyah letak...
tapi kalo nak kasik balance rasa masakan, letak sket gula...
then masukkan cendawan butang ye...
kacau2 lagi...
ikan tu plak dah 80% masak...
curah kuah tadi atas ikan tu...
kukus sampai 100% masak....
dah siap....
bila nak hidang, baru tabur yang barangan hiasan tadi ok...
kalo letak awal2, takut nanti limau sebabkan rasa pahit...
sekian resepi aku reka sendiri hasil p makan kat selayang ari tu...
semua kata sedap.. hehehehe
oh oh.. boleh juga tambah cendawan tiram... ikut kesesuaian korang la
0 comments:
Post a Comment