yeay.. nasi ayam saya berjaya memuaskan napsu napsu serakah orang kelaparan....
lama dah tak wat sessi resepi kan..
ok nasi ayam nyonya.. ( sebab mak aku nye resepi ni.. plus tambah resepi nasi ayam singapore mak ndak)
marilah kita mulakan...
utk nasi (ni lebih kurang utk 7 pot)
beras
planta
halia wat 2 bahagian.. (1 bahagian dalam besar 3 ibu jari.. 1 bahagian dalam 1 ibu jari)
bawang besar (1 biji - hiris)
bawang besar (2, 3 biji.. blender dengan halia yang 1 ibu jari)
bawang putih ( 5, 6 biji... blender skali ngan halia dan bawang besar tu)
bunga lawang (3 kuntum)
kulit kayu manis (3 batang)
untuk ayam madu
ayam (ikut suke, nak ayam peha ke, ayam sekor, or ayam wing)
kicap masin
sos tiram
madu
untuk ayam rebus
sama seperti di sini
cara memasak
untuk nasi
basuh beras, pastu tos kan...
panaskan planta, tumis bawang yang dihiris, kulit kayu manis, ngan bunga lawang...
dah garing, masukkan beras...
kacau rata... agak2 je dah garing sket, angkat..
masukkan dalam periuk nasi...
pastu amik sup (ayam rebus tu ada sup.. guna sup tu)
sukat... ikut je kat periuk nasi tu.. kalo 7 pot, ade takat kat situ
tapi jangan terus letak takat situ.. sebab nak masukkan bawang, halia ngan bawang putih yang diblender tadi.. pastu baru tgk takat kat periuk nasi tu.. bagi dia betul2 ikut takat tu ye...
kalo rasa nak tambah kiub ayam pun sedap.. tapi no MSG punya hokke...
letak garam sket.. kacau2 pastu ratakan...
letak dalam ibu periuk, masak....
Ayam madu
ayam tu perap dengan sos tiram, kicap masin, madu....
lagi sedap kalo lama sket perap....
then roast kan...
ohoo lupa..
utk cili...
cili merah, tomato, bawang putih....
blend dengan air...
masak atas api...
tambah sos cili sket...
masukkan asam keping 1, garam, gula...
kalo cair, masuk sket bancuhan tepung jagung...
utk kicap....
lebihan perapan tu, panaskan atas api...
tambah sup sket...
sesuaikan dengan perasa....
siap lah....
Saturday, July 31, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment