daging masak merah
Daging di rebus sampai empuk...
Bawang besar - sikit cincang.... sikit lagi wat bulat2... kalo leh yg bulat2 tu bawang thai kuning tu...
bawang putih sket - cincang gak...
cili api - potong 2.. ikutkan lagi sedap kalo ketuk je...
cili bengala - kaler merah ke oren ke.. nak kasik kaler je pun...
carot - potong la ikut suke.. ni pun utk kaler...
(sebab aku takde bahan2 seperti cili bengala, carot, dalam peti ais aku.. so aku campak je ape yg ade... ikut gambar daging aku tu, aku letak timun sket, ngan kacang panjang.. ini kerana aku amat mementingkan kaler... presentation tu.. keh keh)
bahan2 lain
sos tiram,
sos cili,
cili blend sket (consist of cili kering, bawang merah, bawang putih)
kicap sotong (kalo takde jgn la sampai nak p beli.. letak la garam ok.. aku tak letak garam)
ok.. siap..
eh belum siapla..
daging tu hiris nipis2 tapi besar.. macam dalam gambar aku tuh ok...
pastu goreng daging tu...
jangan terlampau garing...
just lite2 je...
angkat daging..
tumis bawang putih ngan merah yg cincang tadi...
pastu tumis skali 2 3 sudu cili blend..
sikit je cili blend ni.. kira 1/4 dari kadar sos nt...
lepas cili da garing...
masukkan sos cili, sos tiram, kicap sotong...
kalo takde kicap sotong, jangan nangis... masukkan garam sajork...
kalo da guna kicap sotong, jangan la cerdik sangat p masuk garam ye....
then tgk kalo pekat sangat, masukkan air rebusan daging tadi sket...
jgn sampai cairrrrrr sangatttt...
agak2 je k...
pastu masukkan la sayuran tadi..
yg mana nak menten keras2, takyah lama2 la..
no good la kalo sume overcooked...
then masukkan cili api, ngan bawang...
pastu masukkan daging tadi....
gaul2 sampai mesra...
biar dia likat... pekat...
salut daging tu...
tamo berlinang kuah dia.. tak sedap....
agak2 dah salut2, tutup api..
pastu makan laaa....
heaven lahhhhhhh.....
Wednesday, February 17, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment