Sunday, February 5, 2012

gulai ikan temenung cara tok (utara)


gambar gulai serabut.. sebab dah cedok2 baru teringat nak snap hehe...

gulai ikan temenung cara tok...

bahan bahan

ikan temenung /pelaling besar2 tapak tangan - 5 - 8 ekor
rempah kari ikan babas - 2 paket...
bawang besar 2 biji
bawang putih 4 ulas..

asam jawa adabi 2 sudu besar - bancuh jadi 3 cawan air

daun kari
halba

bendi 10 batang
santan 1 kotak

cara cara:

bawang putih ngan bawang merah tu tumbuk atau blend kasar..

rempah kari tu bancuh dengan air sket, kacau rata..
pastu masukkan satu sudu bawang bawang tadi dalam rempah kari tu..

minyak agak2 satu senduk nasik.. (minyak tu agak2 leh cover rempah kari)

tumis bawang yang balance tadi...
masuk skali daun kari, halba.. (aku tak letak tadi sebab takde)
tumis sampai garing...
masukkan rempah kari...
bancuh ngan air sket kat saki baki mangkuk tu.. (sayang)
tumis sampai rempah betul2 garing...

masukkan air asam jawa tadi...
kacau rata..
masukkan bendi/terung

biar mendidih...
masukkan perasa (garam)

masukkan ikan, santan..
kacau kacau (jaga jaga jgn kacau kuat sangat..nanti ikan pecah...) kacau utk jgn bagi pecah lemak...
dalam 1 minit, cukup.. ikan tu cepat masak...

siap......

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...