Wednesday, December 28, 2011

Sandwich bakar


sedap weh...
ringkas

belen dari pizza punya rencah, aku buat ni..

so bahan2 adalah bahan2 rencah pizza

roti gardenia,
sapu planta kat roti...
then letak bahan2 atas tadi...
tabur cheese...
tutup roti....

bakar dalam koli mejik @ chefal...
sampai garing mcam kat atas tu...

siap...


Home Made Pizza



lama dah buat pizza sendiri..
guna koli chefal jer..
gugel chefal k...

bahan2 :

sosej mushroom
sosej blackpaper
sosej cheese (semua aku amik ayamas)

bawang holland potong dadu

daging cincang..
keju mozzarrella yg parut..
sos prego yang mana2 pun takpe..
capsicum merah, kuning, hijau.. potong dadu
nenas dalam tin,
button mushroom,
apa apa lagi dirasa nak masuk la..
crab stick pun buleh..

oh terlupa bahan paling penting... doh...
aku beli doh jenama kawan.. yg nipis.. so pizza ni crunchy la..

cara buat:

tumis bawang holland dengan daging cincang...
sampai daging masak..
letak garam sket, aku letak basil.. lain2 herbs takdak...

then masukkan sket sos prego...
agak2 salut... gambar bawah ni aku tak masuk sos.. yg second buat letak sos, lagi sedappp...

pastu letak tepi...

doh tu letak dalam acuan...
kes aku, aku letak dalam koli chefal... (after this known as koli mejik)

then sapu sos prego sampai rata...
byk pun takpa.. sedap...

pastu letak daging tadi kat atas..
ikut la nak selang seli dengan cheese ke tak...
then tabur la apa yang nak...

last skali, tabur lagi mozzarella cheese...

kalo guna oven, bakar la kot..
suhu aku tak tau huhuhu..
agak2 la..

kalo guna chefel @ koli mejik,
tutup... agak2 bawah tu da garing, siapppp..
api sederhana...



yg ni second try.. hasben request takmo sayuran bagai...
yg ni utk yg first tadi.. cheese kurang.. first try...

Ikan Masak Asam

Bahan:


Ikan ketul tak kisah la apa jenis... jenahak la sedap

Halia

Bawang putih

Bawang merah/bawang besar

Cili padi

Cili merah

Asam jawa



How to:


Halia dan bahan2 lain tu hiris halus2.

Asam jawa amik air


Goreng ikan macam biasa.

Lepas ikan dah goreng, tumis bahan hiris tadi guna minyak ikan tu jugak.

Dah agak ok... masuk air asam jawa.

Siap.


Kalau untuk orang dalam pantang, cili tu tayah letak, lebihkan halia.

Resepi dari : Dd

daging masak taucu


Ing:


daging cincang

cili merah

cili hijau

cili padi

bawang putih

halia

air asam jawa

taucu


How:


No need minyak. Masuk daging and masak + semua bahan yg kena hiris. dah masak masuk taucu, kasi cuci sket taucu kang masin. pastu air asam sket. rasa2... setel.

resepi dari : Dd

Sambal ikan bilis tempoyak petai


lebih kurang jer dengan sambal goreng ikan bilis biasa.. cuma tambah petai ngan tempoyak


ikan bilis secukup rasa... goreng dulu garing2....

ketepi kan...


cili padi - dikisar kering...

bawang merah - dikisar kering..

bawang putih - dikisar kering..


kalo cili padi tu 2 cekak, ikan bilis lebih kurang 2 setengah cekak..

bawang besar 2 biji, bawang putih 2 ulas..

ala ni pandai2 agak je... bawang byk sedap...

kuantiti ikan bilis lebih sket dari hasil kisaran tadi...


panas minyak.. guna minyak goreng ikan bilis tadi pun buleh.. sedap...

tumis bawang sampai layu, wangi...

masuk cili kisar tadi..

masuk air setengah cawan.. (kalo aku, letak air kat bekas blend cili tadi.. syg cili melekat2 tu)

masuk petai...

masuk beberapa sudu tempoyak.. ikut kesesuaian... nak masam2 ke...

masak sampai betul2 kering.. masukkan gula 2 sudu tak penuh, garam secukup rasa (aku letak 3 cubit.. ikan bilis tu da masin)

bila da betul2 kering, masukkan ikan bilis, gaul...

siappppp

Ayam Masak Serai

ayam masak serai

ni lauk smalam...
sama gak, takdak gambaq...

cara lebih kurang buat ayam masak lemak cili api..
tapi takdak santan...

bahan2..

ayam separuh..

bawang besaq 2 bijik, bawang putih 2 ulas, cabai melaka segenggam (ikut nak pedas mana), serai satu ikat 3 batang - blend semua...

ada orang tumis.. aku takmau minyak...
so aku terus masukkan bahan yg diblend tu dalam periuk...
masuk ayam...

jangan tambah ayaq dah..
ayam tu berayaq..

sampai ayam masak, letak la carrot potong2.. kasik kaler sket..
boh la garam...
dah empuk sket, (aku suka ranggup).. tutup api...

siap... kalo rasa tak cantik kaler, buh sket serbuk kunyit.. sket saja...

Ayam Masak Cuka

resepi ari ni ialah:

ikan masak cuka...
ringkas tapi sedap....

gambar takde sebab handpon masuk wad...
cabel DSLR plak takde...

bahan2:

ikan kembung buleh, ikan tongkoi buleh..
aku wat utk 5 ekor ikan...

perap dengan garam kunyit.. pastu goreng...
cara goreng nak kena ajaq ka?
tak gaduh la na...

bawang merah dalam 10 bijik..
bawang putih dalam 5 bijik...
belah dua kedua dua... paham ka.. hahaha

halia besaq ibu jari... hiris la..
cabai melaka ikut hangpa suka pedas ka dak...
aku letak 10 bijik camtu la...
belah dua...

cuka makan dalam 4 senduk..
gula, garam...

cara buat..

tumis segala bawang dan halia sampai naik bau...
minyak takmau byk.. agak2 la...

masuk cuka makan 4 sudu...
ayaq putih dalam 4 cawan..
(agak2 jer la sebenaqnya)

boh gula sket, garam sket..
da didih sket2, masuk cabai...
didih kalu, masuk ikan...
biaq 10 saat.. rasa2 lebih kurang,
tutup api....

siappp... makan ngan nasik... sedap woooo

buleh gak tukaq buh ayam naaa...

Ketam Masak Lemak

menu hari ini ialah KETAM MASAK LEMAK CILI API

hehehe

bahan2nyer:

bawang besar 2 ulas, serai 3 batang, daun kunyit sehelai, bawang putih 2 ulas, cili api ikot suker kome la..

ketam sekilo lebih sket.. ader dalam 7 ekor..

disebabkan aku tak gunakan ajinomoto, so aku guna kiub tanpa MSG.. kalo ader MSG, watper aku guna kiub.. bek guna aji kan.. hehehe

ala lupa nk snap santan. aku guna santan kotak cap m&s. aku tak suka guna yg ori sebab ader kolestrol...

masukkan sumer bahan2 kering tadi kat dalam blender...

tada.. ni lepas di blend...


masukkan dalam piuk.. sebelum tu letak sket serbuk kunyit...


terus masukkan ketam.. gaul2 ketam tu sampai sebati.. kira tgk ketam tu da merah2 la...

then masukkan la santan.. takyah lama2... aku letak 2 biji telur yang dah dipukul. masukkan dan kacau.. pastu masukkan la garam, n 2 kiub ikan bilis... gaul rata.. sampai rasa2 da masak la


jeng jeng.... da masak...... sodap... (alahai puji diri la plak... )

Monday, December 12, 2011

blackpapper chicken with mushroom sauce


blackpapper chicken with mushroom sauce...
coslow, homemade fries, blackpapper sosej..

kaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh nama taknak kalah...
feeling2 omputeh.. padahallllllllll... :P

fries tu aku hentam goreng kentang biasa tu jer..
tapi perap dengan lada sulah n blackpapper..
ok jer la.. tak sedap sangat pung...

yg lain2 bagi kami sekeluarga, sedapppp....

meh aku tepek resepi...
pstt.. semua hentam keromo dan sangat mudah aku rasa...

Blackpapper chicken with mushroom sauce

ayam - aku amik isi dada tuh.. senang...
sos lada itam pawada
sos bbq life

perap ayam dengan sos2 tersebut...
dalam 3 jam...

sosej pun aku perap skali...

pastu bakar.. aku guna koli mejik jer..

sos cendawan

sos cendawan campbell - 1 tin
sos bbq life
sos lada itam pawada
cendawan butang hiris
bawang merah holland potong dadu
bawang putih cincang..
olive oil

tumis bawangan dengan olive oil...
masukkan sos cendawan campbell,
tambah air satu tin campbell tu...
masuk sos bbq dalam 3 sudu besar
masuk sos lada itam dalam 1 sudu besar..
garam secukup rasa...
kacau2, masukkan cendawan....

kacau sampai pekat likat...
sampai didih dan masak..
rasa la sket, alter la yang mana perlu...

siapppp.....

ikutkan aku nak letak sayur2 brokoli, capsicum bakar.. bla bla..
tapi mengenangkan yg makan aku sorang, nak beli mana leh beli sikit2..
so malas la....

oh resepi coslow ikut suka ati aku...
tak la suka ati sangat.. follow2 resepi kat tenet ni gak...

Coslow

kobis bulat hiris nipis2...
lobak merah sagat kecik...
kalo suka bawang, tambah bawang merah, sagat kecik.. (aku tak letak sebab anak dara tak suke)
mayonis secukup rasa,
susu segar, lopet pun buleh, aku guna HL.. 5 sudu besar...

kacau jer la semua tu..
siap...

tapi makesure la kobis ngan carrot tu kalo leh kering..
if not, nanti terlampau berair....

eh tak siap lagi..
letak dalam peti ais kasik dia sebati..
dalam 1 2 jam..
pastu sedapppppppppppppppppppppppppp

sekian

Saturday, December 10, 2011

Ayam Masak Sos Tiram

meh kita wat resepi ni... ayam masak sos tiram


bawang besar 2 biji, bawang putih 3 ulas..
tumbuk lumat. kalo malas, leh je nak hiris2..
kalo ader halia dalam peti ais tu, masukkan halia dalam besar ibu jari skali... tumbuk gak


ayam potong kecik2. kalo lagi kecik lagi besh...


tumis bahan2 tumbuk tadi. then masukkan ayam. gaul2 dia....


ni aku silap sket. patutnyer masukkan carrot, jagung muda kalo ader mushroom itam kering tu masukkan skali masa masuk ayam... lepas dah gaul2 baru masukkan sos tiram byk.. n kicap sket je. kalo ader madu, leh masukkan satu sudu madu.. as for me stok madu abis...
kalo suka pedas, masukkan cili api yg di ketuk or tumbuk...

gaul2 sumer sampai dia tul2 pekat. tak yah tepung jagung da sebab sos tiram tu akan likat... sampai sumer masak terutamanya cendawan ngan ayam... then.....


tadaaaaaa... aku nyer ringkas je.. cendawan takder, jagung muda pun malas nk potong walhal ader je dalam peti tu...

sekian resepi hari ini..

Thursday, May 19, 2011

Ayam Percik MIL

Ayam Percik MIL

ayam seekor belah 2
perap ayam dengan serbuk kunyit sket, cili kisar (cili kering + bawang putih + bawang merah), garam secukup rasa...

agak2 mesra, bakar...

kuah:

serai, cili kering, bawang putih, bawang merah, belacan dikisar...
santan...

tumis bahan kisar tadi... sampai pecah minyak dan naik bau...
masukkan santan... (santan tu jangan pekat sangat... agak2 2 mangkuk)
letak sket asam jawa
kacau kacau....


sampai kuah agak2 tinggal setengah mangkuk or lebih sket...

siap.....

ayam bakar dah siap ke belum??




kalo dah, apa lagi, potong... pastu curah la kuah...
yummy ok....



Wednesday, April 13, 2011

Mee Hailam

resepi: Mee Hailam sukeatiaku...



bahan bahan:
mee kuning..

untuk kuah:
ayam potong kecik kecik..
kalo suke udang.. letak udang..
daging - direbus dulu utk amik stok air... daging tu hiris2...

sayuran - kobis, bunga kobis, carot, sawi...
cendawan hitam - rendam dulu sampai kembang...
cendawan butang - belah 2 or 4

kicap masin
sos tiram
sos cili - sikit je...
tepung jagung - bancuh dengan air

garam
kiub ayam
bawang putih cincang or ketuk
cili api belah
******************************

tumis bawang putih sampai naik bau...
masukkan ayam ngan cendawan hitam..
masak sampai ayam tu masak...

then masukkan kiub ayam..
masukkan stok air rebusan daging...
didihkan...
masukkan plak bahan perasa (sos tiram, sos cili sket je, kicap masin)
masukkan air tepung jagung...
kacau2...
pastu masukkan sayuran...
cili belah, cendawan butang...
agak2 sayur masak.. rasa sket.. jgn masin sangat.. mee dah masin...

last, masukkan mee... kacau2.. siapppp

tapi aku celur mee, and tak campurkan...
nak makan baru campur.. tak suke kalo kembang2...

bahan2 lain leh je ikut suke.. udang tu agak2 masuk sayur, baru masuk udang...
same goes to sotong....
aku tak letak seafood since hubby taleh makan...

sekian....


Monday, March 14, 2011

Tomyam Extra masam

resepi tomyam saya...

isi ayam
daging
jagung muda
lobak merah
bawang holland
cili padi
limau nipis
daun limau purut
serai di ketuk
kaki ayam or tulang ayam or kulit ayam...
tomato belah 4

memula air setengah periuk,
pastu masukkan serai, tomato, bawang, kaki ayam/kulit ayam/tulang ayam dalam air tu...
oh lupa daging pun...



dah didih, masukkan kiub tomyam (sebab aku malas nak mesin cili kering)
kalo buat cili mesin, masukkan cili mesin, dalam 2 3 sudu...
kalo guna cili mesin, masukkan sos tiram, sos tomato sket gak...

tapi since aku da guna kiub je, so tayah la seme tu....
da memerah, masukkan ayam...
before masuk ayam, make sure tomato dah pecah...
baru masammmmmm

lepas masuk ayam, masuk perahan limau secukupnya,
garam sket,
pastu masukkan sayur2....
agak2 da ok, tutup api...

siapppppp


encik penchuri hati kata, lagi sedap dari kedai... ngeeee~~ hinss hinss~~

Telur Dadar Mushroom

menu lunch ari ni:

4 keping roti breakthru, telur dadar mushroom, pastu baked bean...

cara wat telur dadar mushroom:

pukul telur 2 biji..
masukkan sedikit lada sulah....
hiris cendawan butang dalam tin nipis2... 2 biji cukup dah...
masukkan cendawan butang dalam telur, kacau rata...
masukkan bawang goreng...

panas minyak sikitttt je...
guna pan leper lebih senang...
pastu goreng
lipat sebelah utk tebalkan dia...
alih bila bwah da masak...

siap...

makan dengan lapis roti, sapu baked bean skali...
ohh sedappppp

Sunday, February 27, 2011

nasi goreng

bahan bahan:

nasi yang dah masak... gaul dengan garam 2 3 cubit...
ayam isi - potong potong
sawi dan kobis - potong
bawang merah putih - hiris
cili padi - hiris or ketuk
telur
lada sulah

cara buat:

tumis bawang, pastu masukkan isi ayam...
ayam da nak masak, masukkan telur
kacau rata, agak2 telur half cook, masukkan nasik
gaul2 biar telur tu salut, pastu masukkan sayur...
cong ceng cong ceng...
masuk lada sulah...
cong ceng cong ceng..
siap.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...