Wednesday, April 13, 2011

Mee Hailam

resepi: Mee Hailam sukeatiaku...



bahan bahan:
mee kuning..

untuk kuah:
ayam potong kecik kecik..
kalo suke udang.. letak udang..
daging - direbus dulu utk amik stok air... daging tu hiris2...

sayuran - kobis, bunga kobis, carot, sawi...
cendawan hitam - rendam dulu sampai kembang...
cendawan butang - belah 2 or 4

kicap masin
sos tiram
sos cili - sikit je...
tepung jagung - bancuh dengan air

garam
kiub ayam
bawang putih cincang or ketuk
cili api belah
******************************

tumis bawang putih sampai naik bau...
masukkan ayam ngan cendawan hitam..
masak sampai ayam tu masak...

then masukkan kiub ayam..
masukkan stok air rebusan daging...
didihkan...
masukkan plak bahan perasa (sos tiram, sos cili sket je, kicap masin)
masukkan air tepung jagung...
kacau2...
pastu masukkan sayuran...
cili belah, cendawan butang...
agak2 sayur masak.. rasa sket.. jgn masin sangat.. mee dah masin...

last, masukkan mee... kacau2.. siapppp

tapi aku celur mee, and tak campurkan...
nak makan baru campur.. tak suke kalo kembang2...

bahan2 lain leh je ikut suke.. udang tu agak2 masuk sayur, baru masuk udang...
same goes to sotong....
aku tak letak seafood since hubby taleh makan...

sekian....


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...