Saturday, July 31, 2010

Nasi Ayam Nyonya

yeay.. nasi ayam saya berjaya memuaskan napsu napsu serakah orang kelaparan....

lama dah tak wat sessi resepi kan..
ok nasi ayam nyonya.. ( sebab mak aku nye resepi ni.. plus tambah resepi nasi ayam singapore mak ndak)

marilah kita mulakan...

utk nasi (ni lebih kurang utk 7 pot)

beras
planta
halia wat 2 bahagian.. (1 bahagian dalam besar 3 ibu jari.. 1 bahagian dalam 1 ibu jari)
bawang besar (1 biji - hiris)
bawang besar (2, 3 biji.. blender dengan halia yang 1 ibu jari)
bawang putih ( 5, 6 biji... blender skali ngan halia dan bawang besar tu)
bunga lawang (3 kuntum)
kulit kayu manis (3 batang)

untuk ayam madu

ayam (ikut suke, nak ayam peha ke, ayam sekor, or ayam wing)
kicap masin
sos tiram
madu

untuk ayam rebus

sama seperti di sini


cara memasak
untuk nasi

basuh beras, pastu tos kan...
panaskan planta, tumis bawang yang dihiris, kulit kayu manis, ngan bunga lawang...
dah garing, masukkan beras...
kacau rata... agak2 je dah garing sket, angkat..

masukkan dalam periuk nasi...
pastu amik sup (ayam rebus tu ada sup.. guna sup tu)
sukat... ikut je kat periuk nasi tu.. kalo 7 pot, ade takat kat situ
tapi jangan terus letak takat situ.. sebab nak masukkan bawang, halia ngan bawang putih yang diblender tadi.. pastu baru tgk takat kat periuk nasi tu.. bagi dia betul2 ikut takat tu ye...

kalo rasa nak tambah kiub ayam pun sedap.. tapi no MSG punya hokke...
letak garam sket.. kacau2 pastu ratakan...
letak dalam ibu periuk, masak....

Ayam madu

ayam tu perap dengan sos tiram, kicap masin, madu....
lagi sedap kalo lama sket perap....


then roast kan...

aku pakai periuk ni utk roast

kat dalam periuk

ohoo lupa..

utk cili...

cili merah, tomato, bawang putih....


blend dengan air...
masak atas api...
tambah sos cili sket...
masukkan asam keping 1, garam, gula...
kalo cair, masuk sket bancuhan tepung jagung...

utk kicap....
lebihan perapan tu, panaskan atas api...
tambah sup sket...
sesuaikan dengan perasa....

siap lah....







Friday, July 9, 2010

Nasi Goreng Campak

apa salahnye kalo kita bawa bekal kan...
aku hampir setiap hari bawak bekal bergantung kepada kerajinan aku sebenarnya

menu yang dibekalkan - roti sardin, roti telor, lempeng, cucur, nasi goreng, mee kering, atau nasi berlauk tengah hari...

depend la apa yang ade kat dalam peti ais tu...

hari ni aku bawak nasi goreng..
campak2 je...

inilah jadinya...


nasi goreng campak campak...

bahan bahan

nasi secukup rasa
bawang besar, bawang putih ditumbuk jangan lumat..
cili api skali.. tapi hari ni aku malas. so aku hiris je...
ikan bilis secukup rasa
telur ikut suke
kobis ke sawi ke..

gaul nasi dengan garam..
goreng ikan blis sampai garing.. angkat dan tos...
tumis bawang, cili api...
pastu masukkan ikan bilis semula...
pecah telur..
kacau rata.. jangan hancur sangat...
masukkan nasi tadi...
kacau lagi...
masukkan sayur...
kacau lagi...
masukkan sket sos tiram...
kacau gak lagi..
siapppppp!!!!

bungkus jadi camni.. siapppp

sekian dari saya..

Monday, July 5, 2010

Ikan Siakap Steam Limau

semalam main masak masak...
mari kita wat entry resepi ya...
ade 3 jenis resepi utk dikongsi...
kita wat satu satu ya...

first ikan siakap masak stim limau...


bahan bahan

ikan siakap la opkos kan.. kalo nak tukar pun ok je..

cendawan butang potong empat..
bawang besar, bawang putih, cili merah, cili api, dicincang dadu
limau nipis diperah dan diambil airnya
sos tiram
halia dihiris hiris
garam secukup rasa..

hiasan

daun bawang
cili merah hiris2..
limau nipis hiris

cara wat

ok simple as abc...

memula basuh ikan tu la kan
pastu letak la dalam pelengat...
jgn letak air ok...
hirisan halia tu korang letak la kat atas ikan, dalam ikan, tepi ikan...
pastu kukus....

sambil tu panaskan koli..
aku tak guna myk langsung ye...
masukkan air agak2 dengan kuah yg korang nak...
oh oh perlu diingatkan, ikan kukus tu sendiri akan kuar kan air sket..
so jgn la byk sangat airnya ya

pastu masukkan bawang cincang...
agak mendidih, masukkan cili cincang pula...
masukkan air perahan limau tadi.. buang biji hokke...
masukkan sos tiram sket...
kacau rata...
masukkan garam...
try rasa tgk...
rasa mesti masam lebih dari masin or manis...
gula ikut keperluan... ada tak suke bergula, so takyah letak...
tapi kalo nak kasik balance rasa masakan, letak sket gula...

then masukkan cendawan butang ye...
kacau2 lagi...

ikan tu plak dah 80% masak...
curah kuah tadi atas ikan tu...
kukus sampai 100% masak....

dah siap....

bila nak hidang, baru tabur yang barangan hiasan tadi ok...
kalo letak awal2, takut nanti limau sebabkan rasa pahit...

sekian resepi aku reka sendiri hasil p makan kat selayang ari tu...
semua kata sedap.. hehehehe

oh oh.. boleh juga tambah cendawan tiram... ikut kesesuaian korang la



Ketam Bercili

ok resepi kita kedua utk hari ini ialah...

Ketam bercili...

bahan bahan

ketam...
cili mesin ( cili kering, bawang besar, bawang putih)
telur
garam
gula
air asam jawa

ni lagi senang...

basuh ketam bersih2.. potong ikut suke hati kamu lah....

panaskan minyak...
tumis cili mesin tadi...
sampai pecah minyak....
pastu masukkan air asam jawa
tumis sampai kering...
masukkan garam dan gula secukup rasa.. (aku tak pakai ajinomoto ye)
masukkan kiub ikan bilis tanpa msg...
kacau rata..

masukkan ketam...
kacau2 sehingga ketam hampir masak...
masukkan telur...
kacau kacau lagi...
telur dah mengeras, so boleh la angkat...

satel.....

adeh lapar la plak...

Ikan Siakap Sweet Sour

ok.. ekseli ade lagi 2 la resepi...
godek2 gambar tadi, terjumpa sebijik lagi gambar makanan.. keh keh

skang ni kita wat ikan siakap sweet sour cara kak bedah kata wanie

bahan bahan

ikan siakap lah jua - goreng dengan tepung ubi.. tapi kalo takde, goreng kunyit pun jadi dah...

cincang - bawang besar, bawang putih, cili api, cili merah, serai....
nenas dalam tin utk org pemalas dan tak reti kupas nenas cam aku...
sos cili, sos tomato, sos tiram
cili mesin satu sudu jek...

ok mari masak

tumis bawang cincangan tadi...
dengan serai skali...

masukkan satu sudu cili mesin..
kacau kacau...
masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato...
kalo ade tomato ranum, masukkan skali...
biar tomato tu lunyai....

agak agak dah kering,
masukkan nenas...
masuk bahan perasa utk balance.. (gula ke garam ke)
masukkan cili cincang tadi...
kacau2...
angkat...

curah atas ikan yang dah siap goreng...
siap ler....


telur itik dadar

tadaaa resepi yang terakhir...
telur itik dadar..

kah kah...



potong cili besar, cili api, bawang...
pecah telur itik...
letak garam sket...
kacau...

goreng dengan minyak banyak sket...

siappppp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...